Sambal Tumis Udang Petai



Ingredients:
1 kilo udang
Petai (ikut berapa banyak nak letak) dikopek dan belah dua
6 biji bawang merah - ditumbuk halus
4 biji bawang putih - ditumbuk halus
5 sudu besar cili boh
1 sudu kecil belacan serbuk atau 1/2 inci belacan
1 cawan kecil asam jawa
galam, gula secukup rasa

Method:
1. Tumiskan bawang merah, bawang putih hingga naik bau
2. Masukkan cili boh dan kacau hingga kering dan keluar minyak
3. Kemudian masukkan belacan dan kacau sebentar
4. Masukkanseparuh dulu air asam jawa
5. Masukkan udang dan kacau hingga separuh masak
6. Masukkan petai dan kacau lagi hingga rata
7. Jika tidak cukup masam boleh tambahkan sebahagian air asam jawa lagi atau jika tidap perlu masukkan air hingga mendapat kuah yg diingini
8. Akhir sekali masukkan garam dan gula secukup rasa
9. Makanan laut tidak perlu dimasak terlalu lama kerana hilang kesegaran dan menjadi kecut hingga mengeluarkan air banyak.

No comments: