Mee Kari



Indgredients:

1 bungkus mee kuning (basuh & dicelur air panas sebentar)
100gm tauge - celur air panas
3 tangkai sawi - celur air panas
1/2 ekor ayam dipotong kecil
3 ketul keledek direbus dan dilecek
1 cawan santan pekat
2 keping tauhu
fish ball, fish cake
2 biji cili merah dihiris kecil
1 kiub pati ayam
1 paket kecil serbuk kari
1 tangkai daun sup/bawang dihiris kecil
4 biji telur rebus

3 biji limau nipis
100gm udang kering - ditumbuk
5 biji bawang merah - ditumbuk
3 biji bawang putih - ditumbuk
Sedikit lengkuas & halia - ditumbuk

Garam secukup rasa

Method:
1. Tumis bahan yang ditumbuk hingga garing
2. Masukkan bancuhan serbuk kari dan kacau hingga pecah minyak
3. Masukkan ayam dan tambah sedikit air
4. Apabila mendidih masukkan tauhu, fish ball, fish cake
5. Masukkan santan dan campur air hingga separuh periuk (sebanyak mana kita hendak kuah)
6. Setelah mendidih masukkan garam + kiub ayam
7. Kemudian masukkan keledek yang telah dilecek. Keledek ini untuk memekat dan memaniskan kuah
8. Kacau hingga sebati dan mendidih
9. Cara menghidang - bubuhkan mee, tauge, sawi dalam mangkuk. Letakkan kuah dan hiaskan dengan telur rebus, daun bawang/sup dan cili merah.

No comments: