Resepi ni mami dapat original dari orang nogeri. Simple rupanya nak masak lemak cili api ni.
Ingredients:
1 ekor ayam dipotong kecil
5 biji kentang dibelah dua
1 inci kunyit hidup
15 biji cili padi (kalau nak pedas buh banyak lagi)
1 cawan santan pekat
2 batang serai diketuk
Garam secukup rasa
Method:
1. Tumbuk atau mesin halus kunyit hidup dan cili padi
2. Masukkan ayam ke dalam periuk dan letakkan serai dan cili padi+kunyit yg ditumbuk
3. Letakkan sedikit air hingga paras agak tenggelam ayam
3. Kacau rata dan biar hingga ayam separuh masak
4. Kemudian masukkan kentang dan kacau rata lagi
5. Akhir sekali masukkan santan dan kacau perlahan supaya santan tidak pecah
6. Masukkan garam secukup rasa dan kacau hingga ayam dan kentang empuk.
No comments:
Post a Comment