Ni rendang asal dari Negeri Sembilan. Rasanya lain dari rendang2 biasa. Senang dibuat.. Selamat mencuba...
Bahan-Bahan:
Ayam seekor dipotong kecil (lebih sedap kalau dapat ayam kampung atau ayam pencen)
4 cawan santan pekat
2 helai daun kunyit (dihiris halus)
2 helai daun limau purut (dihiris halus)
2 sudu besar kerisik
2 keping asam keping
Garam secukup rasa
Bahan-bahan dikisar/blender sehingga halus
20-40 biji cili padi (kalau nak pedas letak lebih...)
1.5in halia
2 in lengkuas
4 in kunyit hidup
3-4 batang serai
12 biji bawang merah
5 biji bawang putih
Cara-cara:
1. Masukkan ayam bersama bahan2 yang dikisar tadi ke dalam periuk.
2. Masak sehingga kering dengan api sederhana.
2. Biarkan sehingga mendidih dan segala air rebusan ayam hampir menjadi kering.
3. Kacau sekali sekala sahaja.
4. Bila dah kering baru masukkan santan.
5. Tunggu hingga menggelegak dan kacau sekali sekala.
6. Masukkan garam secukup rasa.
7. Bila nampak kuah dah agak pekat masukkan asam keping.
8. Bila semakin pekat masukkan hirisan daun kunyit dan limau purut.
9. Masukkan juga kerisik.
10. After 10min, boleh ah decide samada nak teruskan sehingga kering atau nak rendang basah dan berkuah sedikit.
No comments:
Post a Comment