Asam Pedas Lada Hidup


Ni asam pedas Johor lada hidup. I guna kepala ikan jenahak. Check fridge tadi takde lak kacang bende so I letak kobis. Arwah my mother used to cook letak kobis ni. Sedap dan manis rasa.

Ingredients:
Ikan
Kobis dipotong besar
10 biji lada hidup (ikut pedas mana nak)
1 inci kunyit hidup
1 inci belacan
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 sudu kecil lada hitam (jika tak tahan pedas tak perlu letak)
1 cawan air asam jawa
2 batang bunga kantan
2 batang daun kesum
Garam, gula secukup rasa

Method:
1. Mesin halus lada, kunyit, belacan, bawang, lada hitam
2. Tumis bahan2 yg dimesin hingga agak kering sedikit
3. Masukkan air asam jawa. Boleh tambah air untuk banyakkan kuah
4. Bila mendidih masukkan ikan
5. Bila ikan dah setengah masak, masukkan daun kesum, kantan
6. Masukkan sayur kobis.
7. Tambah garam, gula.
8. Biar seketika hingga lembut dan boleh tutup api.

No comments: