Asam Pedas Lada Hidup


Ni asam pedas Johor lada hidup. I guna kepala ikan jenahak. Check fridge tadi takde lak kacang bende so I letak kobis. Arwah my mother used to cook letak kobis ni. Sedap dan manis rasa.

Ingredients:
Ikan
Kobis dipotong besar
10 biji lada hidup (ikut pedas mana nak)
1 inci kunyit hidup
1 inci belacan
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 sudu kecil lada hitam (jika tak tahan pedas tak perlu letak)
1 cawan air asam jawa
2 batang bunga kantan
2 batang daun kesum
Garam, gula secukup rasa

Method:
1. Mesin halus lada, kunyit, belacan, bawang, lada hitam
2. Tumis bahan2 yg dimesin hingga agak kering sedikit
3. Masukkan air asam jawa. Boleh tambah air untuk banyakkan kuah
4. Bila mendidih masukkan ikan
5. Bila ikan dah setengah masak, masukkan daun kesum, kantan
6. Masukkan sayur kobis.
7. Tambah garam, gula.
8. Biar seketika hingga lembut dan boleh tutup api.

Ikan Bawal Masak Kicap



Since my children tak suka makan bawang which I suka kalau letak bawang besar banyak2 dalam masakan ni, so mami letak buah tomato... It taste even better.. :)

Ingredients:
Ikan bawal
Buah tomato dipotong nipis atau kecil
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Sos tiram
Kicap Cair
Kicap Manis
Garam, gula secukup rasa

Method:
1. Ikan bawal digaram kunyit dan goreng
2. Tumis bawang merah + putih yg telah ditumbuk halus
3. Masukkan sos tiram, kicap cair dan manis
4. Tambahkan sedikit air
5. Masukkan buah tomato dan biarkan sehingga lembut
6. Masukkan garam, gula dan kicau hingga agak pekat sedikit
7. Masukkan ikan yg telah di goreng tadi.
8. Kacau sebentar dan tutup api.

Lada Jeruk



Ingredients:
Cili padi atau
Cili hijau besar dipotong2 nipis
Cuka
Gula
Kicap - optional
Bawang kecil
Bawang putih

Method:
1. Masak cuka, gula hingga mendidih.
2. Jika suka bole letak kicap.
3. Basuh bersih cili, bawang besar, putih dan masukkan ke dalam botol.
3. Biar suam air cuka kemudian tuangkan dalam betul.
4. Jika tidak mahu terlalu masam atau bercuka, boleh tambahkan air - 50-50 sukatan air dan cuka.

* Sukatan air cuka + gula bergantung pada saiz botol.

Kuetiaw Ladna


Today try buat kuetiaw ladna. My version of kuetiaw ladna. My children love it so much.

Ingredients:
Kuetiaw/Mee/Meehoon
Bawang putih, merah cincang halus
Udang
Sotong
Ayam potong kecil
Sayur - carrot, kobis, sawi
Sos Tiram
Kicap manis
Kicap cair
Lada sulah
Chicken stock
Tepung Jagung
Garam secukup rasa

Method:
1. Goreng kuetiaw/mee/meehoon tanpa minyak dalam kuali. Masukkan sedikit kicap manis sehingga agak gelap sedikit. Goreng dalam 2-3min.


2. Angkat dan letakkan dalam pinggan lain.
3. Goreng asing untuk setiap orang.
4. Untuk kuah tumis bawang putih, merah hingga wangi
5. Masukkan ayam, sotong, udang dan kacau hingga agak masak


6. Masukkan sos tiram, kicap cair
7. Masukkan air (agak2 lah untuk berapa org makan)
8. Masukkan sayur - carrot, kobis, sawi.


9. Bila mendidih masukkan lada sulah, chicken stok dan garam.
10. Masukkan tepung jagung yg dibancuh bersama sedikit air. Ini untuk memekatkan kuah.
11. Selepas itu tuang kan ke atas kuetiaw yg digoreng dgn kicap tadi.
12. Sedap dimakan ketika panas dan bersama lada jeruk...

Roasted Chicken

Ayam ni agak kegelepan kehangitan.. Pasal bahan2 perap tu sepatutnya tak boleh dibiarkan bertompokan di atas tu.. Tapi yg lain ok.. n rasanya huh.. sedap menjilat jari...

Ingredients:

BAHAN A:
1 ekor ayam (boleh dibakar seekor terus atau potong2 kecil)


BAHAN B: (Mesin Halus)
3cm halia
3 btg serai
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 s/b lada hitam

BAHAN C:
1 s/b kicap
1 s/b garam
2 s/b madu/gula
kunyit serbuk

Method:
1. Gaulkan semua bahan A,B pada ayam dan perapkan selama 3 jam atau semalaman
2. Bakar ayam dengan suhu 200deg c hingga keperangan
3. Boleh pusing/terbalikkan ayam supaya masak hingga kedalam isi

Sos Cendawan Lada Hitam


Ingredients:

1 bawang besar (dadu kecil)
2 bawang putih cincang halus
1 s/b lada sulah
1 s/b lada hitam
Fresh mushroom - potong nipis kecil
1 tin mushroom sup
1/2 cawan chicken stok
1 s/b tepung jagung + 1/2 cawan air
garam secukup rasa

Method:
1. Tumis bawang sampai wangi/layu
2. Masuk rebusan chicken stok. Kacau till agak pekat sikit
3. Masuk mushroom sup, fresh mushroom.
4. Masuk lada hitam, lada sulah n kacau rata.
5. Bila mendidih masukkan campuran tepung jagung
6. Kacau rata sehingga sebati

Mash Potato

This is my first time trying make it n it is so simple. I think it taste better dari yg kita makan kat KFC or others places.. Anak2 pun suka.. :)

Ingredients:
Potatoes (5-10) depends on size
2tbs butter
1/3 hotmilk - i use microwave to heat the milk, 1-2min or until hot

Method:
1. Clean the potatoes. Cook in a pot of boiling water until tender but not falling apart. Ada org peel the skin but I just rebus dgn kulit2..

2. Drain potatoes well then peel the skin.

3. Using potato masher, roughly mash potatoes.

4. Add butter and hot milk to potatoes. Beat & mix well until fliffy.

5. Season with salt & pepper or gravy.

Lasagna


This is all time favourite in the family. First time dulu cuba sedap then selalu lah buat..

Ingredients:
White Sauce
4 tbsp butter
4tbsp flour
4 cups fresh milk
Salt
Pepper


Red Sauce
Bawang besar + putih chopped
Minced meat/chicken
A big bottle of PREGO chunky garden sauce or anyone your favourite

Skin
Beli yg ready made dalam kotak - I use pre-cook one so takyah rebus dulu.

Method:

1. To make white sauce - put butter in the saucepan. After bubbing put flour.
2. Api perlahan n kacau till cair. Kalau berketul, pekat letak susu bit by bit.
3. Slowly add milk n keep stirring till it fine.
4. Then put salt & pepper.
5. To make red sauce - tumis bawang putih+merah hingga naik bau.
6. Masukkan daging/ayam cincang.
7. Letakkan PREGO sauce.
8. Kacau then season with salt , pepper.
9. After all ready - now its time to layer the lasagna. Get a oven proof casserole.
10. Put red sauce in the casserole.
11. Then arrange the skin on top of the layered red sauce.

12. Then put the red sauce again. Repeat until red sauce habis. Make sure last top with the skin.
13. Then masukkan white sauce, sprinkle with cheese.


14. Bake 180degc till golden brown.