Ayam Masak Merah

Bahan-bahan:

1 ekor ayam dipotong kecil
1 biji bawang besar dipotong nipis
5 biji bawang besar, 2 biji bawang putih, 1/2 inci halia - dikisar halus
1 sudu cili boh
3 biji tomato di potong dadu kecil
1/2 cawan tomato sos
1/4 cawan cili sos
1/2 tin tomato puri
Garam dan gula secukup rasa
kacang peas hijau sebagai hiasan

Cara-cara:

1. Ayam digoreng (jgn terlalu garing)

2. Guna minyak yg sama (agak-agak ah.. jgnbanyk sangat) tumiskan bahan2 kisar diatas

3. Setelah naik bau masukkan cili boh

4. Setelah garin, masukkan sos tomato, cili sos dan tomato puri

5. Setelah menggelegak sedikit kalau pekat boleh letakkan sedikit air

6. Masukkan ayam dan gaul rata

7. Boleh tambahkan air jika hendak kuah lebih dan masukkan garam, gula secukup rasa

8. Masukkan bawang besar yg dihiris tadi

9. Masak lagi sehingga kuah agak pekat

10. Taburkan kacang peas hijau sebagai hiasan.

Ayam masak merah ni sedap dimakan bersama nasi tomato, briyani dan juga nasi putih. Selamat mencuba!!


No comments: