Tiga kali mami 'trial n error' buat baru betul2 perfect roti jala ni. Mula2 bancuhan tak menjadi. 2nd one terlembik sangat n then yg ke-3 pulak melekat tak menjadi. Now kira dah expert ah. My hubby pun dah terror tebar roti jala ni.. Adalah kerja nanti bila kami pencen.. :)
Bahan-Bahan:
1kg tepung gandum
1 tin susu cair
1 sudu mentega atau butter
1 biji telur
Sedikit garam
Pewarna kuning
Air
Cara-Cara:
1. Bancuh semua bahan di atas. Gaul rata.
2. Jika masih pekat tambah air sedikit demi sedikit hingga agak cair.
3. Blender hingga halus.
4. Jika masih pekat boleh tambah air. Pastikan bancuhan telus acuan.
5. Tebarkan atas kuali.
6. Selepas 3min dah masak.
7. Boleh gulung atau lipat ikut cita rasa sendiri.
8. Sedap dimakan bersama kari daging/ayam.
Bahan-Bahan:
1kg tepung gandum
1 tin susu cair
1 sudu mentega atau butter
1 biji telur
Sedikit garam
Pewarna kuning
Air
Cara-Cara:
1. Bancuh semua bahan di atas. Gaul rata.
2. Jika masih pekat tambah air sedikit demi sedikit hingga agak cair.
3. Blender hingga halus.
4. Jika masih pekat boleh tambah air. Pastikan bancuhan telus acuan.
5. Tebarkan atas kuali.
6. Selepas 3min dah masak.
7. Boleh gulung atau lipat ikut cita rasa sendiri.
8. Sedap dimakan bersama kari daging/ayam.
3 comments:
Excellent!
Good food!
I loved this post.
sedap ke roti jala tu..
hmmm..:) thanks for the secret recipe..will try at home..hehe..kalah chef wan u!
Post a Comment